© Elit Haber Ajansı

16 Yılda 8 Baraj Tamamlandı

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 363 bin hektar alanın sulanabilir hale geldiğini ve ilimizde yapılacak 14 yeraltı barajının da faaliyete geçmesinin ardından sulanabilir alanlarda önemli bir gelir artışının beklendiğini söyledi

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 363 bin hektar alanın sulanabilir hale geldiğini ve ilimizde yapılacak 14 yeraltı barajının da faaliyete geçmesinin ardından sulanabilir alanlarda önemli bir gelir artışının beklendiğini söyledi

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ak Parti döneminde Malatya’nın kısa sürede her alanda olduğu gibi tarımsal sulama alanında da önemli yatırımlar aldığını kaydederek yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Çalık açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı. “Tarımsal sulamada Devlet Su İşleri vasıtasıyla Malatya’ya çok önemli yatırımlar yaptık. 16 yılda yaklaşık 2,5 milyarlık DSİ yatırımını Malatya ile buluşturduk. 8 tane Barajı tamamladık. Göletlerimizi yapıyoruz ve toplamda Malatya’da 363 bin hektar alanı sulamaya açıp çiftçilerimize yıllık yaklaşık 210 milyon gelir artışı sağladık. Akçadağ Taşevler, Boztepe, Recai Kutan, Darende Ayvalı, Doğanşehir Söğüt, Hekimhan Güzelyurt, Kapıkaya, Turgut Özal Barajı işletme safhasındaki barajlarımız. Sofular barajımızın yapımı da yine devam ediyor. İnşallah devam eden özellikle Arguvan, Arpaca bölgesi için çok önem arz eden Yoncalı barajımız da şu anda yüzde 82 fiziki gerçekleşme ile çalışmalarına devam ediyor.”

YILDA YAKLAŞIK 210 MİLYON LİRA GELİR ELDE EDİLDİ

Yapım çalışmaları devam eden barajlar hakkında da bilgiler veren Milletvekili Çalık; “Darende Çınarköy, Doğanşehir Elmalı, Erkenek, Hekimhan Karadere, Güzelyurt ve Budaklı barajlarımız, Kurşunlu Karaçayır, Merkez Yaygın ve Beylerderesi Yeşil Vadi barajımız da inşallah 2020 yılı sonunda milletimizin hizmetine sunulmuş olacak. 2020 şu anda planlama ve proje safhasında ki 26 tane barajımız var. Projelerini yapıyoruz. kısa süre içinde Beylerderesi Yeşil Vadi Barajı milletimize hizmete başlamış olacak. 2002 yılından itibaren sulamaya açtığımız alan açısından Çiftçilere yılda yaklaşık 210 milyon lira gelir elde etmiş vaziyetteyiz” dedi.

YERALTI BARAJLARININ ETÜT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen yeraltı barajları ile ilgili de bilgiler veren Çalık, Türkiye genelinde 100 baraj yapılacağını bu 100 baraj içerisinde 9+5 baraj olduğunu kaydederek; “Hekimhan Sarıkız bölgesinde, Sarıkız-Kuruçay üzerinde 3+1,  Pütürge Babik çayı taşmış bölgesinde 1+1, Arapgir Deregezen, Darende Balaban, Pütürge Şiro Çayı, Doğanyol Gökçe, Akçadağ Kürecik, Arguvan Alağa, Doğanyol Burç Mahallesinde proje ve planlama safhaları devam ediyor. Bunlar da artı 5 de devam etmektedir. Bu barajlarımızın yapılacağı alanlar tespit ediliyor. Alüvyon kalıntıları fazla olan, bu nedenle su tutması imkânsız olan bölgelerde, akiferi tabakasını beslemek amacıyla hem sulama amaçlı hem de suni besleme amaçlı baraj düşünülüyor. denildi. Yapılacak barajlar küçük ölçekli olacak ve yerel ihtiyacı karşılayacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER