Malatya
24 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    26.32
  • EURO
    28.63
  • ALTIN
    1625.0
  • BIST
    7941.73
  • BTC
    26108.177$

İSTİKLAL MARŞI’NIN 100. YILI İÇİN KUTLAMA TÖRENLERİ YAPILDI


İSTİKLAL MARŞI’NIN 100. YILI İÇİN KUTLAMA TÖRENLERİ YAPILDI
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı nedeniyle Malatya Valiliği tarafından açılan ‘On Kıta Bir Vatan, İlelebed İstiklal’ temalı resim sergisinin açılışına ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programına katıldı.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı Malatya’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Valilik tarafından ‘On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal’ temalı resim sergisi ile başlayan programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, il protokolüyle birlikte sergiyi gezdi. Başkan Gürkan, sergi sonrasında Kongre ve Kültür Merkezi’nde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programına katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Başkan Gürkan, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bir konuşma yaptı.

“MİNNETTARLIK VE ŞÜKRAN HİSLERİYLE DOLU OLMAMIZ LAZIM”

Milli Marş için açılan yarışmada para ödülü olduğunu öğrendikten sonra İstiklal Marşı şiirini yarışmadan çektiğini ve para teklifini Mehmet Akif Ersoy’un kabul etmediğini söyleyen Başkan Gürkan, “İstiklal kelimesi önemli bir kelimedir. İstiklal gelecektir, özgürlüktür, bağımsızlıktır. İstikballe İstiklal aynı kökenden türemiş iki kelimedir. Büyük devletler kurmuş ve Osmanlı Devleti’nin Sevr ile parçalanma amacıyla matuf olan o süreç içerisinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’a çıkışı, 1920’de TBMM’nin açılışı ve Milli Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı. Milli Mücadele süreci içerisinde de Milli Mücadele kahramanlarını galeyana getirmek, Anadolu’da Milli Mücadeleyi örgütlemek için Anadolu’nun değişik vilayetlerine giderek Milli Mücadeleyi örgütledi. Akif, Milli Kurtuluş Savaşımız başladıktan hemen sonra bugün Hamamönü diye tabir ettiğimiz Taceddin Dergâhına yerleşti. İstiklal Marşı’mızın ev sahipliğini yapan Taceddin Dergâhıdır. Bu vatan için, sıcak odalarda hesap kesen, slogan atan anlayışıyla değil, minnettarlık ve şükran hisleriyle dopdolu olmamız lazım. Ayağında çarığı, sırtında abası yok ve sırtındaki çocuğunun battaniyesini de mermi topu ıslanmasın diye mermilerin üzerine asan Anadolu Anaları var. Bu vatan böyle kurtuldu. Taceddin Dergâhına baktığınızda soğuk,

sobanın içerisindeki kömürlerle soğuk taş duvarlara İstiklal Marşı’nın dizelerinin teker teker yazıldığını görürsünüz. Yani uyumadan, fedakârlık etmeden muhteremliğe soyunmak mümkün değildir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin şiiri yazan ve kabul edilen şiire 500 lira para verileceğini öğrenen Mehmet Akif Ersoy şiiri hemen yarışmadan çeker. Mehmet Akif Ersoy, ‘Bir Milletin İstiklal Marşı parayla yazılmaz’ der. 720 şairin 720 şiiri yarışmaya katılır. Bu şiirlerden hiç biri kabul görmez. Süreç içerisinde Akif’in yanına gelinir ve biz bu marşı sizden milletin adına, milletin istikbali ve istiklali adına istiyoruz denilince Akif on kıtadan oluşan İstiklal Marşı’mızı veriyor. 1921’deki TBMM’de Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından meclisin huzurunda 3 kere okunuyor ve ayakta alkışlanarak İstiklal Marşı’mız kabul ediliyor. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağız. Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem. Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem. Geçmişte atalarımız bu memleketi kurtarırken, canları pahasına bu memleketi bizlere emanet ederken bizde bu memleketi gelecek kuşaklara emanet ederken, İstikbalin aydınlık olduğu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetin üzerine çıkarmak, çağdaş anlamda, modern anlamda, demokrasi ve hukuk anlamında bütün dünyanın önünde giden bir ülke olarak teslim etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Gerek Milli Kurtuluş Savaşımızda, gerek bu vatan topraklarının birlik ve beraberliği için mücadele eden şehitlerimizi rahmeti minnet ve şükranla yâd ediyorum. İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılını kutlarken ve mutluluğunu yaşarken Akif’in dediği gibi ‘ Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diyorum” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!